Katso ja kuuntele – tarinat kertovat

Elämä koostuu monista palasista. Repaleisistakin sirpaleista, jotka kokonaisuudessaan muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Katselemalla ja kuuntelemalla tarinoita, meille avautuu maailma, jonka avulla pääsemme näkemään eletyn elämän arkista kauneutta ja aistimaan elämän rikkautta myös siellä, missä arvokas ei välttämättä näyttäydy ulkoisen loiston kautta.

On todella kaunista näyttää elämän arvokkuus ja rikkaus kaikessa loistossaan ja tavallisuudessaan.

Erkki Jyllilä

Heittäytyminen yrittäjyyteen
Erkki Jyllilän elämän merkityksellinen hetki oli jättää palkkatyö ja heittäytyä yrittäjän epävarmuuteen. Hän sai puolisonsa kanssa toteuttaa itseään, tehdä luovaa pitkäjänteistä työtä usein apinan raivolla, kokea onnistumisen iloa ja vastoinkäymisten katkera kalkkia – elää täytä elämää.

Heikki Ketola

Opettajasta yrittäjäksi
Heikki Ketola halusi työllistää oman isänsä kirvesmiehen hiljaisina kuukausina. Pian yritystoiminta laajeni ja oli aika irtisanoutua turvallisesta opettajan työstä. Tämä suuri ratkaisu toi mukanaan kaikki yrittäjyyden haasteet, mutta myös itsenäisen tekemisen ilon.

Esa Saarinen

Läheisyyden ihana kohottavuus
Kaksi kohtaamista hiihtäjäkuuluisuus Eero Mäntyrannan kanssa nostavat Esa Saarisen mieleen hienot muistot kodista ja Hyvinkäältä 1960-luvulla; kaiken sen läheisyyden ja lämmön, johon kiteytyy tavallisen suomalaisen elämän ihana kohottavuus.

Jussi Kleemola

Koulutuksen kaipaus
Merkityksellinen muisto kumpuaa mieleen usein läheisistä perheenjäsenistä. Jussi Kleemola kertoo, miten hän on aistinut isoäidissään ja äidissään saamatta jääneen koulutuksen kaipauksen. Sen kautta hän on kiitollinen mahdollisuudesta päästä opintielle.

Risto Ala-Ikkelä – mestaripelimanni, yrittäjä

Sattuma vie ja DNA ohjaa
Talvisodan kynnyksellä etelä-pohjalaiseen maalaistaloon syntyneen Riston
musikaalisen lahjakkuuden havaitsi talon piika jo niinkin varhaisessa vaiheessa, kuin Riston ollessa vasta kolmevuotias pojankloppi.

Toki suvussa oli tavattu mainittavia kädentaitoja ja musikaalisuuttakin jo edeltävissä sukupolvissa. Kauhajokinen kantapeikko on mestaripelimanni, jota Riston omin sanoin sattuma on johdattanut tilaisuudesta toiseen. Mittavan musiikkiuran rinnalla Risto tunnetaan myös erilaisista keksinnöistä.

Esteri Koski-LammI – rintamalotta, eläkeläinen

Satavuotiaan Esterin elämä lapsuudesta sotavuosiin
Äidin ja pojan lämminhenkinen keskustelu monien elämänvaiheiden merkityksistä ja tapahtumista. Esteri kertoo lapsuuden ajoista isoisän valtakunnassa Äijälän Pappilassa sekä pysähdyttävästä hetkestä talvisodan sytyttyä. Tarina kuljettaa kuulijan myös lottakomennuksille sotilassairaalaan ja Karjalan takamaille.

Juhani Kuusisaari – yrittäjä, eläkeläinen

Havuskylän pojasta yritysmaailman huipulle
Juhani kuljettaa kuulijan mielenkiintoiselle, elämän mittaiselle matkalle lapsuuden maisemista ja mielentilasta läpi nuoruuden ilojen ja aikuisuuden aikojen aina näihin päiviin saakka.
Juhanin tarina on aito ja avoin kertomus rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta elämän tarjoamien mahdollisuuksien edessä.

Aarne Lassila – maanviljelijä, eläkeläinen

10 -vuotiaana äidittömäksi jääneen Aarnen elämäntarina
Aarnen koskettava kertomus äidistä luopumisesta ja niukkuuden varjostamasta lapsuudesta, työnteon merkityksestä ja uuden elämän aloittamisesta sodan jälkeisessä Suomessa.
Aarnen tarina on osoitus periksiantamattomuudesta, lujasta tahdonvoimasta ja uskosta parempaan huomiseen.

Kalervo Niemelä – opettaja, eläkeläinen

Syrjäkylältä opintielle
Myrkynkylän kasvatti, pienen tilan esikoispoika Kalervo kertoo elämänsä varhaisista vaiheista sota-ajan Suomessa isän ollessa rintamalla ja äidin vastuusta kodin ja pientilan töistä.
Kalervon elämäntarina avaa 1930- ja 1940 -lukujen maaseudun elämää mielenkiintoisella tavalla. Koti tarjosi nuorelle pojalle harvinaisen mahdollisuuden opintielle, jossa merkittävässä roolissa olivat edistykselliset vanhemmat.